in Film

Filmtip: Belgica

belgicaNatuurlijk, zolang ze nog draaien moet je alle Oscarwinnende films gaan zien, maar ook dichter bij huis worden parels van films gemaakt, zoals Belgica van Gentenaar Felix van Groeningen. Net als in De helaasheid der dingen (2009) en The Broken Circle Breakdown (2012) toont Van Groeningen je in Belgica een gezellig stukje Vlaanderen: twee broers die een Gentse kroeg ombouwen tot het epicentrum van het lokale nachtleven. 

Mijn vader zei vaak: begin nooit een bedrijf met je broer, daar komt ruzie van. Dat is wat in Belgica gebeurt. De ambitieuze Jo (Stef Aerts) heeft een café overgenomen. Zijn grote broer Frank (Tom Vermeir), die hij al een tijdje niet meer zag, belt hem om te zeggen dat hij hem een beetje komt helpen. Frank zit in een sleur en heeft behoefte aan wat rock-’n-roll. Hij is beresterk, handig en charmant, maar ook een maniakale hedonist. Frank houdt van drank, en van drugs, en sleurt iedereen in zijn ondergang mee.

Tom Vermeir zet Frank verbluffend goed neer, maar nog een betere reden om Belgica in de bioscoop te gaan zien is de soundtrack: die is heel lekker en werd gemaakt door de Gentse band Soulwax.

Deze filmtip schreef ik voor DUIC.