in Oerol 2022

Waar we het over hebben als we het over de liefde hebben

Donderdag 16 juni, zowat de langste dag van het jaar. Het eiland staat in bloei, de klaprozen staan weer diep rood te wiegen in de wind, en ook de Oerolbezoeker voelt de lust weer gonzen. Geen beter moment dan dit voor Rijgen, een wellustig schouwspel over lust en liefde anno 2022.

Wat zijn bloemen? Volgens de Franse schrijver Michel Houellebecq zijn bloemen ‘niets anders dan geslachtsorganen, felgekleurde vagina’s die het oppervlak van de aardbol sieren, overgeleverd aan de geilheid van insecten.’ Denk daar maar eens aan als je de bloemenpracht van Terschelling aanschouwt. En wat is kunst anders dan gesublimeerde geslachtsdrift? Oké, kunst is veel meer dan dat, maar vandaag gaat de krant over liefde en lust, en geen voorstelling die daar beter bij past danRijgen van Het Zuidelijk Toneel, een stuk van regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht.

‘Van tinderdate tot uitgeblust stel, de happy single, de incestueuze relatie, webcamgirls, zoöfilie, pedofilie, gewelddadige groepsseks en ten slotte de aseksueel’, zo omschrijven ze de voorstelling zelf op hun website. In een opeenvolging van komische scènes nemen de spelers Louis van der Waal, Ariane van Vliet en Peter Seynaeve je mee langs alle facetten van het hedendaagse liefdesspel. De pers was haast unaniem over dit stuk: vier sterren in de Volkskrant, Trouw en NRC. Maar vorm vooral je eigen mening!

Onze fotograaf Nichon Glerum legde het schouwspel gretig vast (zie hier voor foto’s). Rijgen is elke avond om 22.15 uur te zien in Formerum Oost, bij nummer 36 op de fietskaart.

Geschreven voor de Oerol-krant, zie hier. Foto Nichon Glerum.