in Interviews, Literatuur

Een interview met een anonieme man die onder de douche boeken leest

douchenSinds de uitvinding van het gebonden boek is de lezer niet meer aan de bibliotheek gebonden. Lezen kan overal: in bed, in de trein, op de wc. Iemand las eens een boek aan me voor toen we naar West-Vlaanderen reden om friet te eten en over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog te slenteren. Ook dat kan. Maar lezen onder de douche? Een kennis van me doet het, en het bevalt hem goed. Laatst sprak ik hem over zijn leesgewoonte. Hij maakte een frisse indruk. In verband met milieudefensie en zijn huisbaas wil hij graag anoniem blijven. 

Hoe ben je begonnen met lezen onder de douche?
Het begon met dat ik erg hield van in bad gaan, en daar dan uren in liggen lezen en denken. Maar ik ben in een bad-arme periode in mijn leven. Ik weet niet meer precies hoe de eerste keer ging, maar wellicht was het geïnspireerd door onder de douche alcohol drinken. Dat is ook zo’n zondig genoegen. Een van de boeken waar ik een prettige herinnering aan heb is de Millenium-trilogie van Stieg Larsson. Die las ik onder de douche.

Hoe gaat het precies in z’n werk?
Je pakt een boek als je zin hebt om te lezen onder de douche. Je moet dan wel een beetje tijd hebben. Eerst poets je je tanden, was je je haren en lichaam. Als dat gebeurd is, droog je je handen, en pak je het boek vast. Met je rug naar de straal houd je je dominante arm uitgestrekt, met in de hand die aan die arm vastzit het boek. Je duim houdt de bladzijdes open, de rest van je vingers ondersteunen het boek. Daarna wordt het een spel om het boek niet te nat te laten worden. Als je boek erg begint op te krullen moet je van positie wisselen of stoppen met douchen.

Hoe bevalt het?
Goed, soms.

Denk je weleens na over het milieu tijdens het lezen?
Dit is het soms-gedeelte. Het voelt slecht om heel lang te douchen. Je voelt je schuldig naar mensen die minder hebben, naar je energierekening, naar de toekomst. Dit zijn de verborgen kosten van onder de douche lezen.

Wat is je advies voor mensen die ook onder de douche willen gaan lezen?
Neem een bad.

Dit artikel schreef ik voor De Gebroken Rug.