in Film

‘Passage’ is een romantische documentaire over spitsenschippers

passageGisterochtend had ik me in het zweet gefietst voor de persvoorstelling van The Sense of an Ending, de verfilming van het mooie boek van Julian Barnes, maar die bleek niet te draaien, ik had dat verkeerd in mijn agenda opgeschreven. Omdat ik toch in het filmhuis was ging ik naar Passage, een documentaire van Jascha de Wilde en Ben Hendriks over ‘spitsen’, dat zijn oude, trage vrachtschepen die precies door nauwe kanalen en sluizen in Frankrijk passen. 

Passage is een kalmerende film, niet alleen door de muziek, maar ook omdat er veel bomen en waterpartijen te zien zijn – een tikkeltje Haanstra maar dan zonder de voice-over van Carmiggelt. Dat er sluizen bestaan wist ik, maar dat boten ook door donkere tunnels en in decameters hoge liften terechtkomen was nieuw voor me. Het beeld van spitsenschippers – altijd kabbelend op een loom oud woonschip, solo of samen met je kroost – vervult je met het romantische verlangen om op reis te gaan. Dat je niet in slaap valt bij al deze rust komt vooral doordat het bioscoopscherm in drie vlakken is verdeeld, waarop het bootleven vanuit verschillende hoeken fraai in beeld wordt gebracht. Helaas draait Passage alleen vandaag nog in Het Ketelhuis (13:30u), maar je kunt hem ook online zien via Picl.