in Utrecht

Bowlen bij de hoeren

dakhaas1Als ik aan de nacht denk dan denk ik aan het donker, en als ik aan het donker denk dan denk ik aan bowlen. Bison Bowling aan de Mariaplaats is een van de weinige plekken in Utrecht waar de zon al decennia niet geschenen heeft. Al dertig jaar kun je er dag en nacht ballen laten rollen in een gezellig decor van herfstbladeren, grachtenhuizen en hoeren. Hoeren? Ja. Langs baan 1, tussen de wit-blauwe kuipstoelen en de baan in, ter hoogte van het rek met de felgekleurde bowlingballen, prijkt een feestelijk verlichte hoerenkast. 

Iedereen die weleens bij Bison gebowld heeft, kent de hoerenkast. Tenzij je er met een kinderfeestje was, want dan blijven de gordijnen dicht, aldus medewerker Nick. De schaars geklede plastic poppen staan achter een raam dat is omlijst met lampjes. Als Nick aan een touw trekt gaat een blauwe deur open en verschijnt een mannenpop: de hoerenloper. “Apart,” vindt Nick het. De poppen hebben geen namen. “Die mag je ze zelf geven,” zegt hij.

img_5464

Eigenaar Bas van Oldenborgh weet ook niet precies hoe het tafereel tot stand kwam. “Het bestond al toen ik de bowlingbaan overnam van de vorige eigenaar.” Dat is meer dan tien jaar geleden. De vorige eigenaar en zijn vrouw zeilen op een bescheiden jacht de wereld rond en zijn niet bereikbaar voor commentaar.

Medewerkster Anke werkt al dertien jaar bij het bowlingcentrum. Zelf houdt ze niet van bowlen. “Nick heeft me deze week voor het eerst zien bowlen,” zegt ze. Die poppen hebben er altijd gestaan. “Dat is voor ons normaal.” Volgens haar is het een typisch Utrechts tafereel, dat was de bedoeling. Sommige mensen reserveren speciaal baan 1. “Die willen graag dicht bij die poppen spelen.”

img_5463

Het slechte nieuws is dat dit beeld binnenkort verloren gaat. Bison bouwt aan “een briljant bowlingpaleis”, aldus de website. Het tafereel is nog tot eind 2016 in oude glorie te bewonderen. Daarna opent de nieuwe baan op de eerste etage. Een stukje cultureel erfgoed gaat daarmee verloren, maar het blijft knus en gezellig, verwacht Anke.

img_5469

Geschreven voor De Dakhaas nr. 09, die het thema ‘De Nacht’ droeg. Bovenstaande foto’s maakte ik zelf toen ik met vrienden ging bowlen. Onderstaande foto’s zijn genomen door Geertje van Odijk, en verschenen bij mijn artikel in het Utrechtse magazine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA