in Tilburg

Bowlen met rapper Double L

tillywoodDouble L, ook bekend als gastspeler Luc uit de Gouden Kooi, is de gevaarlijkste rapper van Tilburg, misschien wel ter wereld. In het kader van het thema ‘talent’ ging Tillywood een avondje met deze Tilburgse rapper bowlen en eten in bowlingcentrum Dolfijn.

“De Gouden Kooi ligt een week achter. Vanavond is mijn comeback in de Gouden Kooi te zien op TV, maar ik zit er dus alweer een week in,” vertelt Luc, geboren en getogen Tilbo, terwijl hij een sigaret opsteekt uit zijn Gouden Kooi-proof pakje Marlboro dat aan alle kanten is afgeplakt. We staan op baan 1 en het is duidelijk dat we beiden geen talent hebben voor bowlen. Ik denk dat we te atletisch gebouwd zijn. Het is vast meer iets voor Jaap (ook uit de Kooi, die dikke).

Na eerder al vijf weken in de Gouden Kooi te hebben gezeten, verschijnt Luc vanavond dus opnieuw als gast in het huis. Omdat hij te gast is en dus niet meestrijdt om de miljoenen, mag hij voor zijn werkzaamheden als rapper de kooi zo nu en dan verlaten. Bedrijfsleider en Gouden Kooi-fan Daniël Dol van Dolfijn Bowling vindt dat maar al te mooi. “Ik kijk elke dag! Ik heb net veertien weken in de ziektewet gezeten en nu ben ik verslaafd.” Hij maakt een foto van Luc met zijn telefoon. “Mijn vriendin gaat haar ogen niet geloven!” Weer een mens gelukkig gemaakt. Wat is Tillywood toch een weldoener.

Al sinds groep zes van de basisschool is Luc aan het schrijven. Eerst verhaaltjes, toen gedichtjes en daarna werd het rap. Vanaf zijn veertiende staat hij als Double L op het podium, waarin ‘Double’ staat voor zijn dubbelzinnigheid en ‘L’ staat voor Luc. “Mijn grootste talent is schrijven, mijn gevoelens omzetten in woorden en muziek. Wat dat betreft ben ik echt een poëet.” We zitten ondertussen aan een tafel met daarop een steengrill en genoeg vlees voor een middelgroot weeshuis. Luc drinkt blikjes Red Bull alsof zijn leven ervan afhangt. “Ach, ik kom straks midden in een ruzie terecht dus slapen doe ik voorlopig toch niet.”

Zoals alle zichzelf respecterende rappers heeft ook Double L een tijd achter gevangenisslot en -grendel gezeten. “In die twee jaar dat ik vastzat heb ik meer dan tweehonderd boeken gelezen. Dat heeft mijn filosofische kant sterk ontwikkeld,” vertelt hij onder het genot van een bord vol aardappelkroketten. “Iedereen wordt een schrijver in de gevangenis. Vroeger was ik introvert en oppervlakkig. Toen ik op mijn 23e vrijkwam was ik een ander mens.”

Nu zit Luc dus weer achter de tralies, maar deze keer zijn het tralies van goud en is hij te gast. “Ik moet me aan dezelfde regels houden als de andere bewoners, maar ik mag niet stemmen. Ik doe uiteraard ook niet mee voor de hoofdprijs.”

Een paar maanden terug nam Double L de videoclip voor zijn nummer ‘Get Your Pimp On’ op in de Gouden Kooi, nog voordat hij er zelf ging wonen. “Ik dacht, als ik nou flirt met één van die meiden, dan komt het wel op tv. Dat is goede promotie.” Niet veel later werd hij gevraagd om gastspeler te zijn. Dat is pas goede promo. “Ik zat er toen zes weken achter elkaar. Je wordt constant gefilmd en je voelt echt wel aan wanneer je televisie aan het maken bent. Ik schaam me nergens voor en ik heb niets te verbergen. Ik ben op tv dezelfde persoon als in het echt”

Vanavond maakt Luc dus zijn televisiecomeback in de Kooi. “Eigenlijk wilde ik de mensen in de Kooi alleen mijn nieuwe single laten zien. Ik had ook wat foto’s voor ze op canvas laten drukken. Het was gezellig, ik schoof aan met eten, ik flirtte wat in de jacuzzi en ik ben toen maar blijven slapen. Niemand had er problemen mee. Zo zat ik ineens weer in de Gouden Kooi.” Een ware speler avant la lettre. “En het boeit me niets hoelang ik er nog in blijf.”

Als toetje neemt Luc een sigaret en nog een Red Bull en ik ga voor de caramel parfait (die ik na één hap laat smelten, ik zit ramvol) met een stevige Irish coffee ernaast. Ik vraag hem waar hij over tien jaar staat. “Ik weet nog niet eens waar ik over tien minuten ben.” Waarschijnlijk in de auto, denk ik bij mezelf. Hij zal Tilburg in ieder geval nog niet uit zijn. Tilburg, de stad waar hij werd geboren en waar hij opgroeide. “Tilburg is een stad vol met talent,” vindt Luc. “Talent uit Tilburg breekt heel knap door, want doorbreken is heel moeilijk. Kijk naar Krezip, Beef, Cilvarings of DJ Suécide. Stuk voor stuk grote talenten.” Double L vindt DJ Dice het grootste talent in zijn eigen omgeving. “DJ Dice wordt zwaar onderschat, hij verdient een groter podium. Ik zie hem als een broer en ik weet dat hij het gaat maken. Ik promoot hem overal.”

We drinken nog een kop koffie. “Muziek is voor mij net als wat stoned zijn is voor andere mensen. In de muziek kan ik al mijn frustraties en problemen van me af schrijven.” Schrijven, dat is zijn talent en daar zullen we in de toekomst nog veel van horen. We nemen afscheid, ik drink mijn glas leeg en ik prijs mezelf gelukkig deze interessante persoon te hebben ontmoet. Double L is een koning.

Geschreven voor Tillywood Magazine