in Film

Filmtip: Elle

ElleDe nieuwe film van Paul Verhoeven, gebaseerd op een boek met de curieuze titel Oh…, is een thriller vol enerverende schrikmomenten. Verhoeven grijpt je meteen bij de keel en houdt je tot net voor de epiloog stevig vast. 

Michèle Leblanc, gespeeld door de betoverend mooie Isabelle Huppert, bevindt zich in de onfortuinlijke situatie net verkracht te zijn als de film aanvangt. Door slechte ervaringen met de politie laat ze die erbuiten, maar ze bewapent zich wel met hakbijl en pepperspray. De dader is via de balkondeur binnengeslopen, en elke keer als die deur in beeld komt stokt je adem. Alle mannen in haar omgeving zijn verdacht, wat de scènes en dialogen gelaagd maakt: is deze man oprecht of een gestoorde gek? Alle karakters zijn ambigu en tamelijk oppervlakkig, en soms komen ze grappig uit de hoek, bijvoorbeeld net na een seksscène of tijdens een etentje. Fijn dat er ook gelachen kan worden. Elle is al met al zeer de moeite waard om voor naar de bioscoop te gaan. Het is heerlijk om met een hele zaal te griezelen en af en toe hardop te lachen.

Elle is te zien in het Louis Hartlooper Complex en bij Cinemec. Deze filmtip schreef ik voor de Utrechtse Internet Courant (DUIC).