in Oerol 2021

Radio Oerol streelt je trommelvliezen met echte, onvervalste Oerol-vibes

We spraken presentatrice Gian van Grunsven over het edele vak van het radiomaken, over het beroeren van trommelvliezen met intieme vocale en muzikale vibes en over de mogelijkheden voor u, de lieve luisteraar thuis, om zelf actief aan de show deel te nemen. “Ook wanneer je in de stad bent en Radio Oerol luistert, zul je het onkruid tussen de tegels of dat ene plantje op het balkon met andere ogen aanschouwen, en er een stukje Oerol-gevoel uit halen.”

Op een veld achter een niet nader te noemen doch zeer gezellig etablissement, in een plastic tent die qua vorm direct aan een huifkar doet denken, wordt dagelijks tussen negen uur ’s morgens en twee uur ’s middags een wel heel bijzonder programmaonderdeel opgenomen. Gezeten aan een tafel waarover een rood-wit geblokt zeil is gedrapeerd, met daarop een vijftal microfoons op kleine standaarden en een ordentelijke wirwar aan kabels, onderhoudt de vrouw met misschien wel de mooiste stem van het eiland zich dagelijks met kunstenaars, Oerol-medewerkers en met jou, de Oerol-ganger thuis.

Pal na de eerste uitzending, nog voorafgaande aan het proosten op een geslaagde uitzending met glaasjes mousserende Italiaanse wijn van meer dan aanvaardbare kwaliteit, streek jouw dagkrantreporter neer in het gras naast het epicentrum van Oerols radiokanaal, om enkele vragen te stellen aan de stem van het eiland: presentatrice een programmeur Gian van Grunsven.

Opgelucht, voelt ze zich. “Ik heb ook de redactie gedaan en de samenstelling. Je bent de hele tijd met allerlei lijntjes bezig en allemaal mensen, ideeën en itempjes, en het is gewoon héél prettig om het even achter elkaar gedaan te hebben en te horen. Dan weet je wat de flow is en dan weet je wat je ongeveer morgen anders wil doen. Daar ga ik me vanmiddag verder op bezinnen.”

Live-artiesten in de show, daar gaat haar radiobloed sneller van circuleren. Zo kwam zaterdagochtend de Twentse muzikant en cabaretier André Manuel spontaan even aanwaaien. Ben jij artiest en nu op het eiland? Meld je dan even, want je mag live komen spelen in de uitzending. Behalve livemuziek en gesprekken zendt Radio Oerol ook vooraf opgenomen items uit. Maar het zijn toch vooral de livemomenten met de makers die nu op Oerol zijn, die zorgen voor het echte, onvervalste Oerol-gevoel.

Van Grunsven werkte jarenlang bij lokale radiozenders, maakte diverse podcasts en verzorgde een radioprogramma bij theater Frascati in Amsterdam. Al zo’n tien jaar lang werkt ze af en aan als gespreksleider bij talkshows op het festival.

“Wat ik er leuk aan vind om hier radio te maken, is dat het gesprek dat ik met mensen heb snel intiem wordt. Alsof je thuis aan de keukentafel met iemand zit te praten. Dat zorgt voor ontspanning, diepgang en een prettige informele dynamiek.” Ze vind het bovendien een mooi idee dat je als radiopresentator, heel intiem, bij de luisteraar via de oren tot de ziel binnentreedt. “Al is het natuurlijk ook maar hopen dat aan de andere kant van de lijn iemand zit te luisteren.” Ze zou graag meer interactie hebben met jou, de luisteraar, tijdens dit imaginaire festival. “Ik hoop dat mensen zich vrij voelen om tijdens het luisteren een vraag te sms’en of te bellen met de studio.” Dat kan via het nummer 06 5884 9253.

Radio Oerol is er onder Van Grunsvens leiding op gericht om de natuur op het eiland in jouw verbeelding gestalte te geven, of je nou luistert in de huiskamer tijdens het ontbijt, in de slaapkamer bij het vouwen van de was, in de auto op weg naar je werk of elders. Via radio.oerol.nl zijn de uitzendingen waar je ook bent live te volgen. “Ons programma focust zich op het openen van de zintuigen, en op het overbrengen van de ervaring van het eiland en het festival. Wat doet dit eiland met makers? En wat zegt dat over iemands makersschap? We hebben allerlei zintuiglijke programmaonderdelen, zoals de ochtendmeditatie en stiltemomentjes tussendoor. En de podcasts die we hebben geprogrammeerd gaan veelal over het met andere ogen kijken naar de natuur. Ook als je nu in de stad bent en luistert, zul je het onkruid tussen de tegels of dat ene plantje op het balkon met andere ogen aanschouwen, en er een stukje Oerol-gevoel uit halen.”

Omdat radio enkel met audio werkt, wordt je verbeelding des te meer geprikkeld, aldus Van Grunsven. “Doordat radio alleen via het gehoor binnenkomt, is er heel veel ruimte over om je eigen fantasie, associaties en herinneringen te laten werken. Dat maakt radio een doeltreffend medium om het Oerol-gevoel over te brengen.”

Radio Oerol is dagelijks tussen 9:00 en 14:00 uur te beluisteren via radio.oerol.nl. Wil je een nummer aanvragen, vragen stellen of live in de uitzending een verhaal vertellen? Dan kun je sms’en naar 06 5884 9253.

Geschreven voor de Oerol-krant van zondag 13 juni 2021