in Tilburg

Dineren met Vinzzent

tillywoodVinzzent is geweldig, net als Tillywood. Als zanger staat hij op het punt om door te breken in de Nederlandse hitlijsten en Tillywood wil hier alles over weten. Onder het genot van een maaltijd bij Bistro Napoleon sprak ik met Vinzzent over zijn carrière en over het leven.

Om 17.00 uur krijg ik mijn eerste whisky-cola van de aardige ober. Bistro Napoleon is nog leeg en Vinzzent is te laat, want bekende mensen komen te laat. Na tien minuutjes en nog een whisky-cola komt Vinzzent de bistro ingelopen. Hij is kleiner dan op televisie, maar heeft absoluut de uitstraling van een popster.

Al op zijn vierde was Vinzzent vaak aan het zingen. Zijn vader speelde gitaar en hij, zijn broer en zijn neefjes en nichtjes zongen met de muziek mee. “Mijn vader komt uit Indonesië en samen muziek maken is een oude traditie,” legt de zanger uit.

Op zijn twaalfde begon Vinzzent te dromen over zijn eigen zangcarrière. Hij ging meedoen aan soundmixshows en won op zijn zestiende de Sky Channel Roadshow, een soundmixshow voor jonge talenten. “Daarna heb ik twee jaar getourd met de Sky Channel Roadshow in Duitsland en België. In die tijd wilde ik er gewoon alles aan doen om heel goed te worden.” Al dat touren leverde Vinzzent veel publiciteit en nieuwe boekingen op, maar het betekende ook dat hij een avondopleiding moest gaan volgen om zijn school af te maken.

Het eerste voorgerecht, een hemelse carpaccio, slaat Vinzzent over. Hij bestelt nog een ijsthee en verzekert de aardige ober dat alles naar wens is. Ik neem nog een keer hetzelfde en de aardige ober verdwijnt met onze lege glazen.

Na zijn achttiende ging Vinzzent zich naast het zingen verdiepen in studiowerk. Hij had altijd al de wens om zijn eigen opnamestudio te hebben en investeerde op zijn tweeëntwintigste in de nodige apparatuur. Zijn zolderstudiootje was een feit. Na een aantal jaren nam zijn toenmalige liefde hem mee naar Tilburg, waar hij bij een vriend in huis een ruimte gebruikte om zijn opnamewerk voort te zetten. In die villa heeft hij ontzettend veel opgenomen voor andere artiesten. Van ons mooie stadje Tilburg zag Vinzzent in die tijd niet veel. “Ik werkte dag en nacht, ik kwam simpelweg bijna nooit buiten,” zegt de zanger.

Na vier jaar verkaste Vinzzent met zijn studio naar industrieterrein Vossenberg in Tilburg-West. “Dat was echt mijn droomstudio en ik heb daar drie jaar fantastisch werk verricht. Maar weet je, ik had altijd voor andere mensen gewerkt en prachtige dingen voor ze gemaakt en ik wilde nu aan mezelf gaan werken.” Vinzzent besloot verder te gaan als zanger en niet als producer. “Je kunt nooit twee dingen tegelijk heel goed doen,” legt hij uit. In 2002 bracht Vinzzent zijn eerste album uit, ‘Right Here, Right Now’. Dit album was nog Engelstalig, tegenwoordig maakt hij alleen nog maar Nederlandstalige liedjes.

De aardige ober brengt ons het tweede voorgerecht: een soep van wildbouillon, met peer en komkommer, verrijkt met rode port. Het is warm in Bistro Napoleon dus we nemen er nog een drankje bij. Langzaam maar zeker wordt het wat drukker, maar een bistro van een dergelijk hoge kwaliteit als deze moet eigenlijk steevast ramvol zitten.

Mei 2007 bracht Vinzzent zijn nieuwste plaat ‘Een leven lang verliefd’ uit. Hij heeft tegenwoordig een team van zeer capabele mensen om zich heen en kan zich dus volop focussen op zijn muziek. “Muziek is voor mij alles. Natuurlijk is het fijn dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, maar geld heeft bij mij nooit op de eerste plaats gestaan. Muziek is het allerbelangrijkste voor mij.”

Ons hoofdgerecht mogen we zelf kiezen. Vinzzent gaat voor een gebraden Frans kippetje gevuld met spek, ui en champignons en ik neem een stoofpotje van diverse vissoorten onder een dakje van bladerdeeg. Ik baal ervan dat ik nooit eerder van Bistro Napoleon heb gehoord en bestel nog een drankje om mijn verdriet te verwerken.

Vinzzent vertelt me dat hij Tilburg een te gekke stad vindt en daar geef ik hem gelijk in. “En het mooie is dat Nederlandstalige muziek het hier erg goed doet. Ik heb hier vaak en met veel plezier opgetreden en heb hier veel fans. Tilburgers zijn leuke mensen.” Sinds zijn nieuwe album in de winkels ligt, geeft Vinzzent veel optredens om zijn album te promoten. “En ik wil vooral doorgaan met hoe ik nu bezig ben. Ik heb het idee dat ik al te veel tijd heb verloren.”

Een realitysoap à la De Bauers hoeven we van Vinzzent niet te verwachten. “Er wordt tegenwoordig veel te veel aandacht besteed aan de persoon en veel te weinig aan de muziek. Dat is jammer,” zegt hij, terwijl hij mij de salade aangeeft. De komende maanden gaat Vinzzent nieuwe liedjes opnemen, want begin 2008 wil hij een nieuwe plaat uitbrengen. Op dit moment werkt hij aan een duet met soul sisters Big, Black and Beautiful. Met deze drie dames brengt de zanger binnenkort de single ‘Geef jouw lach’ uit. De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel.

De alleraardigste ober serveert ons het dessert. Voor mij een heus cappuccinosoepje met stukjes karamelijs en voor Vinzzent een tompouce gevuld met Belgische chocolademousse. In het kader van het éénjarig bestaan van Tillywood bespreken we het getal één. “Zelf heb ik meer met het getal acht,” zegt de zanger. “Natuurlijk hoop ik zo snel mogelijk een nummer 1-hit te scoren, maar dat is voor mij niet een drijfveer.” Als hij één dag iemand anders mocht zijn, dan zou hij graag een dagje Michael Bublé zijn, inclusief orkest. “Michael Bublé is hét talent van dit moment. Hij heeft datzelfde charisma als Elvis. Met hem zou ik graag een dagje ruilen.” En wie komt er bij Vinzzent op nummer één? “Mijn vriendin,” antwoordt hij overtuigd en daar laten we het bij.

We drinken nog een kop koffie en gaan allebei een andere kant op: hij naar de top, ik naar mijn smerige toetsenbord. En dan de kroeg in. Het leven is fantastisch na een avond in Bistro Napoleon.

Geschreven voor Tillywood Magazine. Klik hier voor het artikel in PDF.